fbpx

Sådan overkommer du overspringshandlinger til livs og får teksten skrevet NU 

Du skal skrive en tekst. Du kigger på curseren der blinker over det blanke word dokument. Frustration bygger sig op. Overspringshandlinger frister… Skulle du ikke liiige tjekke din mail? Og hvad mon dine venner laver på facebook? Og er det egentlig ikke længe siden, du sidst har givet mormor et kald…? Kender du det? Det gør jeg!  

Jeg har gennem årene fundet frem til nogle vaner der hjælper mig til at overkomme det blanke papir, og få teksterne skrevet – og nu deler jeg dem med dig. Her får du 7 simple tips som du kan implementere allerede i dag, så du kan øge din produktivitet og endelig krydse de tekster af to-do listen! 

7 hurtige tips

1. ”Eat the frog” – spis frøen.

Ok, det her er ikke mit tip. Citatet er sagt af den amerikanske forfatter Mark Twain. Han mente selvfølgelig ikke at du skal tage i skoven for at finde en rigtig frø at guffe i dig! Budskabet er, at hvis du starter din morgen med din sværeste opgave, at spise en levende frø, så virker resten af dagens opgaver er ikke så slemme.  

Overført til din skriveopgave: Skriv den tekst som det første du gør, så er det overstået. Det lyder jo nemt. Men er det det så nemt? Jeg har selv kæmpet med at spise den frø. Så lad os lige snuppe 6 tips til, som kan hjælpe dig på vej:  

 

2. Skriv hvad der falder dig ind – og ret til senere  

Det sværeste ved at skrive er ofte at komme i gang – og hvorfor kommer du så ikke i gang? Hvis du er som de fleste, så er årsagen at du gerne vil skrive det helt rigtige, helt fra starten. Desværre er det sjældent sådan det fungerer. Faktisk vil 99% af verdens tekstforfattere fortælle dig, at deres første udkast som regel er lige til skraldespanden. Så drop forventningen til dig selv om at skrive perfekt fra starten, og bare skriv et eller andet! Skriv det der falder dig ind. Det er fint! Du kan altid rette til, omskrive og finpudse senere.  

3. 80% er godt nok 

Perfektionisme er roden til alt ondt – eller i hvert fald er det roden til aldrig at komme i gang. Du vil skrive det helt perfekte, men vi mennesker er sjældent perfekte, og helt ærligt… Perfektion er urealistisk. Hvis du har nogenlunde flair for det skrevne ord, så er dit 80% godt nok – og sikkert også bedre end gennemsnittet. Så sæt målet ned fra 100% perfekt til 80%, og du vil opdage at ordende kommer meget lettere fra hjernen til hjemmesiden.  

4. Sæt en tidsbegrænsning   

Ofte er lange, eller måske ikke-eksisterende, deadlines opskriften på aldrig rigtigt at komme i gang. Den bedste modgift er at sætte en stram deadline for dig selv på hverken mere eller mindre end 30 minutter. Sæt en alarm på din telefon til en halv time senere – og så fokusér på at få skrevet så meget som muligt inden alarmen ringer. Du kan også vælge mellem et hav af apps kaldet ”tomato timers”, som har den funktion alene.  

Du tænker måske at 30 minutter slet ikke er nok til at få færdiggjort din tekst – og nej, det er det nok ikke, men så er du i gang. Du kan udholde næsten hvad som helst i en halv time, uanset hvor ulideligt det er – selv at skrive, ikke? Når du har gennemført den første halve time er du i gang, og så var det alligevel ikke så slemt. Lur mig om du så ikke får lyst til at snuppe en halv time mere.   

 

5. Let fysisk motion 

Nogle gange er skriveblokaden hverken forårsaget af perfektionisme, frygt eller andre psykologiske barrierer – men simpelthen af mental træthed. Som musklerne, så skal hjernen også have en pause. Hvis du har koncentreret dig en hel dag, så er det bare ikke nemt at fokusere! Så tag en pause – men det skal være en RIGTIG pause for hjernen. Hvis du laver en kop kaffe, så kan du fortsat gå og tænke på det du skal skrive, og så bliver hjernen ikke for alvor ladet op. Derfor: Lav englehop, løb på stedet, eller et par raske armbøjninger, det giver blod til hjernen og fornyet energi. En rask gåtur i den friske luft kan også være kuren.

6. Gør noget andet 

Hvis du allerede har prøvet alle de ovenstående tips, men intet har hjulpet, så kan dit problem være, at du simpelthen har fokuseret og overfokuseret på opgaven til en grad, hvor du har mistet al kreativitet og inspiration. Hvis det er tilfældet, så gør noget andet! Kom væk fra skærmen, glem opgaven. Snup et bad, tag til træning, lyt til noget musik, ring til en ven – hvad du nu har lyst til (mine bedste idéer kommer oftest til mig når jeg er i gang med noget helt andet). Vend tilbage til opgaven når du har fået fornyet din energi og inspiration – og få den så skrevet.  

7. Beløn dig selv  

Ifølge forskning i adfærdsdesign, så er vi bedre til at indlære og fastholde nye vaner, når de associeres med noget, som giver os glæde. Derfor: Giv dig selv en lille belønning hver gang du har skrevet. Faktisk kan det at krydse opgaven af to-do listen være belønning nok i sig selv! Og husk: Gode vaner skal trænes som en muskel – jo mere du øver dig i gode skrivevaner, jo lettere vil det blive – og til sidst vil du opdage, at den gode vane er blevet så automatiseret som at børste dine tænder. 

Jeg håber at disse tips vil hjælpe dig! Har du selv ting du gør som hjælper dig til at overkomme skriveblokade? Så del dit tip i en kommentar!  

 

Tiltræk kunder med ord!

Få hver uge de seneste tips og tricks til tekstforfatning sendt direkte til din indbakke.

Telefon:
34 56 78 90
Scroll til toppen

Modtag de seneste tips og tricks til tekstforfatning!